Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (2)-1

Ankara merkezli Hacettepe Exports Anatolia Trade Center, Afrika’nın büyüyen ülkesi Gana’da Türk ticaret merkezi kuruyor. Gana’nın başkenti Akra’da Tema liman bölgesine yakın bir konumda bulunan ve daha önce inşa edilmiş 20 bin metrekarelik bir hizmet alanını kiralayan Anatolia Trade Center, ihracata yeni bir vizyon kazandırmayı hedefliyor.

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (1)

Türkiye’nin Afrika’ya açılan ticaret kapısı olan Gana’da 365 gün, 24 saat hizmet verecek olan Anatolia Trade Center'ın neden Gana’yı tercih ettiği ve Türkiye’nin Afrika Pazarı’ndaki yerini Anatolia Trade Center Yönetim Kurulu Başkanı Alperen Buray, Polatlı Postası İnternet Haber Sitemize verdiği özel röportajda anlattı. 

TİCARET İÇİN AFRİKA PAZARI’NIN TERCİH EDİLME NEDENİ VE GANA’NIN TİCARET PAZARINDAKİ YERİ NEDİR? 

“Afrika kıtasını ihracat hedefi olarak belirledikten sonra bu çerçevede Kamerun’da bazı çalışmalar yaptık. Sektörel ve ülke bazlı analizler sonucunda ise Gana’yı tercih ettik. Gana’ya gittiğimizde, Türk mallarının orada satılabileceğini ve her sektörü içeren bir pazar olduğunu gördük. 2019 yılında Gana, %7 oranında büyüyebilen nadir Afrika ülkelerinden biriydi. Dünya ekonomisindeki küçülmeden dolayı şu anda işler her yerde olduğu gibi Gana’da da durağan, ancak Afrika önemli bir pazar. 1 Ocak 2020 tarihinde Afrika Kıta Gümrük Birliği anlaşması yapıldı. 54 Afrika ülkesinin 42 tanesi bu anlaşmayı imzaladı. Bizlerin de bu süreçten mutlaka faydalanması lazım. Bu nedenle, 20 bin metrekarelik bir alan kiraladık ve burada 365 gün Türk ürünlerinin satılabileceği bir yapı oluşturduk. Firmalara belirli noktalarda alanlar verdik. Türk firmalarının 365 gün yerleşik hale gelip orada yerel personelle mal satmasını sağlayacak bir sistem kurduk. Çinliler gibi günlük olarak Afrika’da mal satabilmemiz lazım. Fuarlar ile artık bu tür olaylar yürümüyor. Afrikalılar dokunmadığı, görmediği bir malı almıyor. Bu ticari sosyolojiye geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle Gana’yı tercih ettik.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (1)-1

AFRİKA’NIN EKONOMİSİ VE ÜRETİM KAPASİTESİ NEDİR? 

“Afrikalıların ekonomik açıdan alım güçleri, bizlerin onlara mal satabileceği kadar var. Türkiye’nin Afrika’daki ekonomik yapıyı bilmesi ve bilgilendirilmesi gerekiyor. Afrika denildiğinde yıllardır sefalet, yoksulluk ve susuzluk gibi imgeler akla geliyor. Ancak oraya gidildiğinde böyle bir durumun olmadığı açıkça görülüyor. Afrika kıtası, dünya genelinde 1 trilyon dolar ithalat yapıyor. Biz bunun karşılığında 26 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz. Çin, 250-300 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. Aramızda ciddi uçurumlar var. Avrupa’dan %20-25 ucuz, Çin’den %15-20 pahalıyız. Orada yerleşik bir düzene geçersek ticaret yapma şansımız çok yüksek olacak. Aynı zamanda rekabet şansımız da var. Türk üreticiler bizlere, "Çin ile biz rekabet edebilir miyiz?" diyorlar. Evet, rekabet edebiliriz. Çünkü Çin ürünlerinde her iki maldan biri bozuk çıkıyor.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (10)

GANA’DAKİ İNSANLARIN ALIM GÜCÜ YÜKSEK Mİ? 

“35 milyon nüfusa sahip ülke olan Gana’nın 64 milyar dolara yakın dış ticaret hacmi de bulunuyor. Ayrıca burada yaşayan insanların %40’ının alım gücü yüksek. Sanayileşme de oluşmaya başladı. Afrikalılar artık fabrika kurmak istiyor. Biz Afrika’da toptan para satmayı planlıyoruz ve Afrikalılara burjuva sınıfının oluşması için dükkan açmalarını hedefliyoruz. Gana’daki pazar gelecekte daha da değerli bir hal alacak.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (8)

GANA’DA TİCARET MERKEZİ AÇMA İHTİYACININ SEBEPLERİ NEDİR? 

“Afrika’da bu tür temiz binalar bulmak kolay değil. Başkent Akra, 6 milyon nüfusa sahip ve sadece 5 alışveriş merkezi var. Bu tür binalar olmadığından dolayı mevcut yapıyı ve hazır binaları ‘Türkiye Pazar Yeri’ haline dönüştürdük.

Türkiye, Afrika’ya yaklaşık 26 milyar dolar civarında ürün satıyor ve bu durum önümüzdeki yıllarda daha da artış gösterecek. Ancak, Afrika ile günlük mal alışverişi yapabilmemiz için yerleşik hale gelmemiz gerekiyor. Bir geminin limandan ayrılıp oraya varış süresi ortalama bir ay sürüyor. Gümrük işlemleri ise 15 gün sürebiliyor. Bu süreyi günlük hale çevirmeliyiz."

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (5)

EN FAZLA HANGİ ÜRÜNDE İHRACAT YAPILIYOR? 

“Gana’ya Türkiye’den en fazla demir, inşaat malzemeleri ve un ihracatı yapılıyor. Türkiye Pazar Yeri'ni oluşturmanın en önemli nedenlerinden biri, komşu ülkelerle ithalat toplantılarını burada yapmak. Türkiye, Gana’ya 450 milyon dolar ihracat yapıyor.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (6)

TİCARET MERKEZİNDE HANGİ SEKTÖRLER YER ALACAK? 

“Gana’daki ticaret merkezinde inşaat malzemeleri, hazır giyim, mobilya, otomotiv yan sanayi ve yedek parçaları, tarım makineleri, gıda makineleri ve medikal ürünler gibi sektörlerden firmalar yer alacak. Ayrıca e-ticaret kavramını da oturtmak istiyoruz.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (7)

FİRMALAR İLE ANLAŞMA NASIL YÜRÜTÜLÜYOR? 

“Türk firmalarıyla başlangıçta bir sözleşme yapıyoruz ve bu sözleşme çerçevesinde bir bedel almadan, sözleşmeyi ticaret merkezini açtığımız zaman 10 taksitte ödeme şeklinde gerçekleştiriyoruz. Gana’da kiraladığımız alanın maliyetinin %75’ini devlet hibe olarak geri veriyor. %20’lik dilimi ise her firmaya bir personel vereceğimiz için biz karşılıyoruz. Yani firmalara %90 oranında devlet destekli bir ortam oluşturacağız.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (3)

TİCARET MERKEZİNDE YEREL HALK MI ÇALIŞACAK? 

“Personeller tamamen Ganalılardan oluşacak. Her firmaya 20 metrekarelik stant alanları ve yerel personeller verilecek. Her binada 60’a yakın firma yer alacak ve her bina bir sektöre ait olacak. Firmalar kendi ticari yapılanmalarını koordine edecek.” 

Gana Para Bi̇ri̇mi̇

GANA PARA BİRİMİ NEDİR? ÖDEMELER NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK? 

“Gana’da Gana Cedisi (GHS) denilen bir para birimi kullanılıyor. Ürünler dolar üzerinden yerli para ile satılacak ve firmaların ücretleri dolar karşılığı ödenecek. Anatolia Trade Center'ın bu büyük yatırımı, Türkiye’nin Afrika pazarındaki konumunu güçlendirecek ve Türk mallarının Gana’da daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak.” 

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (9)

Afrika’daki Yükselen Pazar ‘Gana’  (4)