Eski Devlet Bakanı Nahit Menteşe son yolculuğuna uğurlandı Eski Devlet Bakanı Nahit Menteşe son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye, son yıllarda savaş, yoksulluk ve siyasi baskılar nedeniyle ülkelerini terk eden milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapıyor. Bu gruplar arasında Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelenler vatandaşlar yer alıyor. Ancak farklı ülkelerden gelen göçmenlerin yaşadıkları zorluklar, sahip oldukları haklar ve uyum süreçleri büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

AFGANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN YAŞAM SAVAŞI

Gazi Üniversitesi'nde kimya alanında doktora yapan Afganistanlı bir kadın öğrenci, Türkiye’de yaşadığı zorlukları ve Suriyelilerle Afganların durumlarının kıyaslanmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Taliban rejiminin Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından yaşanan zorluklara dikkat çeken öğrenci, ülkesindeki durumun kadınlar için dayanılmaz bir hal aldığını belirtti. Geçmiş yıllarda, Taliban’ın baskıcı rejimi nedeniyle ailesiyle birlikte Pakistan’a kaçmak zorunda kaldığını anlatan öğrenci, mülteci olmanın ilk kez o dönemde hayatlarına girdiğini ifade etti. 2014 yılında yüksek lisans eğitimi için Türkiye’ye gelen genç kadın, 2018 yılında eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine geri döndüğünü söyledi. Ancak Taliban’ın yeniden yönetimi ele geçirmesiyle Afganistan’da hayatın durma noktasına geldiğini ifade eden genç kadın, doktora yapmak için tekrar Türkiye’ye döndüğünü söyledi.

Afgan Öğrenci Suriyelilere Tanınan Avantajlar Bize Tanınmadı

"AFGANİSTAN ERKEKLERİ ÖLÜMÜ GÖZE ALARAK GELİYOR"

Türkiye’de özellikle Afgan erkek göçmenler hakkında oluşan algıya da değinen öğrenci, toplumun bu konuda yanlış bilgilere sahip olduğunu söyledi. "Neden sadece Afgan erkekleri Türkiye’ye geliyor?" sorusunun sıkça sorulduğunu belirten öğrenci, "Erkekler ölümü göze alarak geliyor. O ölüme karısını ve çocuklarını sürüklemek istemiyorlar" şeklinde konuştu.

"TÜRK MİLLETİ AFGANLARI SURİYELİLERLE KARIŞTIRMASIN"

Afgan erkeklerinin Türkiye’ye geldikten sonra çalışarak kazandıkları paraları ailelerine gönderdiklerini vurgulayan öğrenci, ülkelerinde yatırım ve ticaretin tamamen durduğunu ifade etti. “Afganistan’dan Türkiye’ye gelen doktor, vekil ve iş insanları burada ev aldılar ya da şirket kurdular. Afganların çoğu bedavaya gelmedi. Türk milleti bizleri Suriyelilerle karıştırmasın” diyerek, Afganların farklı bir göç profiline sahip olduğunun altını çizdi.

"SURİYELİLERE TANINAN AVANTAJLAR AFGANLARA TANINMADI"

"Suriyelilere tanınan avantajların hiçbiri Afganlara tanınmadı" diyen Afganistanlı öğrenci, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin vatandaşlık, Avrupa’dan gelen yardımlar gibi avantajlara sahip olduklarını, ancak Afganların bu sürece dahil edilmediğini dile getirdi. Kaçak yollarla gelen Afganların dışında kalan yüzde 80’lik kesimin, Türkiye’ye yatırım yaparak yerleştiğini şu sözlerle vurguladı:

"Suriyelilerle Afganların konusu tamamen ayrı. Türkiye’ye kaçak yollarla gelmeyen Afganların büyük bir kısmı, ülkesindeki yatırımları Türkiye’ye taşıdı" dedi.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ