Bilim insanlarına göre, yaklaşık 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, Türkiye semalarında gözlemlenmeye başlandı. 2023 yılı Ocak ayında keşfedilen ve gökyüzü meraklılarının heyecanla beklediği bu doğa olayı, astrofotoğrafçılar tarafından yakından takip edildi.
GECE BOYUNCA NÖBET TUTTULAR
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Cuma gününden itibaren doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlenmeye başladı. Ancak Güneş’e yakın konumda olması nedeniyle birkaç gün içinde tekrar çıplak gözle izlenebilmesi bekleniyor. Astrofotoğrafçılar Murat Helvacıoğlu ve Sinan Kendirci, bu eşsiz olaya tanıklık etmek için Kastamonu’da gece boyunca nöbet tuttu. Işık kirliliği olmayan bölgelerde kuyruklu yıldızı görüntülemek için önceden hazırlıklarını yapan Helvacıoğlu ve Kendirci, teleskoplarını gerekli koordinatlarla ayarlayarak kuyruklu yıldızı inceledi.
TEKRARDAN GÖRÜLEBİLME İHTİMALİ VAR
Bilim adamlarının öngörülerine göre, C/2023 A3 kuyruklu yıldızı 8-13 Ekim tarihleri arasında Güneş’e en yakın konumuna gelecek. Ancak Güneş’in sıcaklığı ve rüzgarları nedeniyle kuyruklu yıldızın ısınarak parçalanma ihtimali de bulunuyor. Eğer parçalanmazsa, ekim ayı ortalarından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenebilecek. Kastamonu’nun Sapaca köyü yol ayrımında kurulan kamp alanında, kuyruklu yıldızın görülmesiyle birlikte Helvacıoğlu ve Kendirci, özel ekipmanlarıyla çekim yaparak 80 bin yılda bir görülen bu doğa olayına tanıklık ettiler.