Seymenlik, Anadolu’nun en köklü kültürel miraslarından biri olarak özellikle Ankara ve çevresinde yaşatılan önemli bir gelenektir. Oğuz Türkleri’ne dayanan bu gelenek, toplumsal dayanışmayı, vatan sevgisini ve cesareti simgeler. Tarih boyunca Türk toplumunda önemli bir yeri olan Seymenler, Osmanlı Dönemi’nde askeri ve sosyal yapının önemli bir parçası olmuş, Kurtuluş Savaşı’nda ise Mustafa Kemal Atatürk’ü 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinde binlerce Seymen coşkuyla karşılamıştır.
Ankara Kulübü Derneği Seymenler’den sorumlu yönetim kurulu üyesi Gürcan Maden, lise yıllarında başladığı Seymenliğin 45'inci yılını geride bıraktığını belirterek, bu kültürel mirasın Ankara Kulübü Derneği tarafından yaşatıldığını söyledi. Maden, “Geçmişi bilmeden geleceği anlamak mümkün değil. Ankara Kulübü Derneği olarak Seymenlik geleneğini yaşatmaya devam ediyoruz. Ankara Kulübü, Atatürk’ün talimatıyla 1925 yılında kuruldu ve Seymenler bu kulübün temel unsurlarından biri haline geldi” dedi.
ANKARA KULÜBÜ DERNEĞİ BU YIL 100'ÜNCÜ YILINI KUTLAYACAK
Ankara Kulübü, 1932 yılında Seymenleri de içine alarak genişlemiş, 1947’de Dernekler Kanunu ile Ankara Kulübü Derneği adını almıştır. 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına bir dernek statüsüne kavuşan kulüp, 2025 yılında 100'üncü yılını kutlamaya hazırlanıyor. Maden, Ankara Kulübü’nün Ankara’nın tanıtımında aktif rol oynadığını belirterek, "Seymenlik geleneği ve 27 Aralık ruhu bizim için çok önemli. Ankara Kulübü, Ankara’daki tüm kültürel etkinliklerde yerini alıyor" ifadelerini kullandı.
"SEYMENLİK BİR ASKERLİK GÖREVİDİR"
Seymenlerin her birinin kendine özgü bir görevi olduğunu belirten Maden, Seymenliğin sadece bir folklor gösterisi değil, bir kültür elçiliği ve vatan savunmasının bir parçası olduğunu vurguladı. Tarih boyunca Seymenlerin, güvenliği sağlamak ve toplumsal düzeni korumak amacıyla hareket ettiğini dile getiren Maden, “Biz folklor ekibi değiliz, bir kültür elçisiyiz. Seymenlik bir askerlik görevidir. Giydiğimiz kıyafetler, taşıdığımız kamalar, kılıçlar ve diğer ekipmanlarımız bunun bir göstergesidir” dedi.
"SEYMENLİK TİCARET KAPISINA DÖNDÜ"
Ankara Kulübü olarak genç nesillere Seymenlik kültürünü aktarmaya devam ettiklerini belirten Maden, her yaştan insanın bu geleneği öğrenebileceğini söyledi. Seymenler arasında işçi, memur, iş insanı gibi farklı kesimlerden kişilerin bulunduğunu vurgulayan Maden, son zamanlarda Seymenliğin ticaret kapısına dönüştüğünü vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Biz, Seymenliği biz gönüllü olarak yapıyoruz. Son zamanlarda birçok yerde Seymen görebilirsiniz. Ama bu bir ticaret kapısına döndü. Biz bir ticaret yapmıyoruz" dedi.