Bu yılki fuarın konuk ülkesi Azerbaycan olurken, uluslararası onur konuğu olarak Nizami Caferov, Türkiye’nin önemli yazarlarından Prof. Dr. Kemal Sayar da fuarın onur konuğu olarak yer aldı. Fuar, 10 gün boyunca birçok etkinlik, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk aktivitelerine ev sahipliği yapacak.

AZERBAYCAN DANS GÖSTERİSİYLA BAŞLADI 

Fuarın açılışında, Azerbaycan Kültür Merkezi’ne bağlı halk dansları topluluğunun gösterisi ile ziyaretçiler, Azerbaycan kültürüne ait zengin bir atmosferle tanıştı. Dans gösterisi, katılımcılara iki ülkenin kültürleri arasındaki derin bağları ve ortak mirası hatırlatırken, fuarın coşkusunu arttırdı.

Ankara Kitap Fuarı Başladı (4)

"KİTAP İNSAN ZİHNİNİ GELİŞTİRİR" 

Eylül Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, açılış konuşmasında fuarın büyüklüğünden ve kültürel etkisinden bahsederek, "Kitap, insanın en büyük öğreticisidir. Kitap, insanı eğiten, ruhunu geliştiren bir araçtır. Bizim hedefimiz, kitapların gücünü daha geniş kitlelere ulaştırmaktır. 21 yıl önce Ankara’da başladığımız bu fuar, bugün daha da büyüyerek, hem şehrimizi hem de beyinleri kuşattı. Burada farklı düşünceler, fikirler ve kitaplar buluşuyor. Bu fuar, bir demokrasi şenliğidir" dedi.

Ankara Kitap Fuarı Başladı (1)

"KİTAPLAR, ZİHİNSEL VE GÖNÜL EVRENİMİZİ GELİŞTİRİR" 

Fuarın onur konuğu olan Prof. Dr. Kemal Sayar, kitapların insanın zihinsel ve duygusal dünyasına olan katkılarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Sayar, kitapların insanı yalnızca bilgilendirmediğini, aynı zamanda onu derinlemesine anlamaya ve içsel dünyasını keşfetmeye yönlendirdiğini belirtti. “Kitap, zihinsel evrenimizi genişleten, insanın iç dünyasını aydınlatan bir aynadır. Kitaplarla, bildiğimiz ezberleri unutur, dünyayı farklı bir perspektiften görmeye başlarız. Kitaplar, insanın kendi varoluşunu anlamasına, kendini sorgulamasına olanak tanır. Ayrıca kitaplar, insanın empati kurma yeteneğini geliştiren önemli araçlardır. ABD'deki köleliğe son veren yasaların, Tom Amca'nın Kulübesi adlı küçük bir kitap sayesinde kabul edildiğini unutmamalıyız. Kitaplar, sadece bilgi taşımaz; onlar aynı zamanda toplumsal değişimin en güçlü aracı olabilirler” dedi.

Ankara Kitap Fuarı Başladı (3)

"TÜRK YAZARLARI ENTELLEKTÜEL BİR GÜÇ" 

Azerbaycan'ın uluslararası onur konuğu olarak katılan Prof. Dr. Nizami Caferov, Türk yazarlarının eserlerinin entelektüel derinliğini vurguladı. Caferov, kitapların sadece birer yazılı eser olmadığını, insanlara dünyayı anlamak için meydan okuma gücü sunduklarını belirtti. “Türkler, dünya çapında en güzel ve anlamlı kitapları yazmışlardır. Bizim Türk yazarlarımız, çok sayıda entelektüel eserle literatüre katkıda bulunmuşlardır. Burada, gençlerin ve çocukların kitaplara duyduğu ilgiyi görmek gerçekten çok değerli. Kitaplar, anlamak ve analiz etmek demektir. Kitap, hayatla doğrudan yüzleşmek, ona meydan okumaktır. Kitaplar, insanın dünyaya bakış açısını dönüştürür. Türk halkının, Azerbaycan’a olan dostluğu ve ilgisi her geçen yıl daha da güçleniyor. Biz, bu fuarı düzenleyen herkese teşekkür ederiz. Azerbaycan’ı onur konuğu olarak seçtiğiniz için minnettarız" diye konuştu.

Ankara Kitap Fuarı Başladı (5)

"FİKİRLERİN PAYLAŞILDIĞI DEĞERLİ BİR ALAN"

Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşat Memmedov da açılışta bir konuşma yaparak, fuarın Azerbaycan’ı tanıtma açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. “Bu fuar, Azerbaycan’ın kültürünü, tarihini ve siyasetini tanıtmamız için önemli bir platformdur. Azerbaycan'dan gelen basın temsilcilerine teşekkür ediyorum, çünkü onlar özel kitaplarla Azerbaycan halkını daha iyi tanıtacaklar. Bu fuar, okurlarla yazarların buluştuğu, fikirlerin paylaşıldığı çok değerli bir alan” dedi.

Altındağlı gençlere diş taraması Altındağlı gençlere diş taraması

Ankara Kitap Fuarı Başladı (2)

BATUHAN MUMCU'DAN GENÇLERE ÇAĞRI 

Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ise etkinliğin başkent için önemini vurgulayarak, “Başkent Ankara, zengin kültürel bir mirasa sahip. Bu tür etkinlikler, şehrin entelektüel kimliğini pekiştiriyor ve kitap severlerin buluşma noktası oluyor. Kitaplar, okuma alışkanlığını kazanmak ve kültürel birikimi artırmak adına çok önemli araçlardır. Özellikle gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak adına bu tür fuarların önemi büyüktür. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, okuma kültürünü geliştirmek, yazarları desteklemek ve yayıncılık sektörünü daha da iyileştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçmişte ilmi ve irfanı yücelten bir millet olarak, bugün de yeni nesillere kitaplarla bağ kurabilecekleri ortamlar sunuyoruz. Teknolojinin hızla gelişmesine rağmen, kitapların kültürel, entelektüel ve ruhsal gelişim için hala en önemli araçlardan biri olduğunu unutmamalıyız” dedi.
 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK