Yeniden değerlendirme oranlarının belirlenmesi sonrasında, 2024 yılına ait vergi detayları netlik kazandı.

Yapılan güncellemeyle, engelli araç alımında uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti artırıldı. ÖTV istisnası tutarı, 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira iken, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58,46 artışla 1 milyon 591 bin 200 liraya yükseldi.

Yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar, bu ÖTV muafiyetinden yararlanabilmektedir. Bu kişilerin araç kullanma durumuna ve yaşlarına dair herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

2024 Engelli Araç Limiti Belli Oldu Ötv Muafiyetinde Yeni Güncelleme (2)

Engelli bireylerin 18 yaşının altında olmaları veya araç kullanamayacak durumda olmaları durumunda, aile bireyleri bu aracı kullanma hakkına sahiptir.

Şehit eşi veya çocuğu olan bireylerden birisi, eş ve çocuğu olmayan durumda ise anne veya babasından birisi, bir defaya mahsus olarak ÖTV muafiyetinden yararlanabilir. Ancak, ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamaz veya devredilemez. Aynı zamanda bu kişiler, 5 yıllık süre içinde ikinci bir araç satın alamazlar.

Motor silindir hacmi 1600cc ve altındaki binek otomobiller ile 2800cc ve altındaki hafif ticari araçlar ve tüm motosikletler, ÖTV muafiyetli araç alımında tercih edilebilmektedir.