Ankara, Türkiye'nin başkenti ve tarih boyunca önemli olayların tanığı olmuş bir şehirdir. Bu günün tarih sayfalarında önemli bir dönüm noktası ise 1916 yılında gerçekleşen Büyük Ankara Yangını'dır. Bu felaket, Ankara'nın geçmişi ve geleceği üzerinde derin etkiler bırakan bir olaydır.

Büyük Ankara Yangını, Eylül 1916'da Ankara'nın merkez mahallesinde  başlayıp hızla tüm şehre yayılarak şehrin büyük kısmının yok olmasına neden olan olaydır. 13 Eylül gecesi başlamış olup 15 Eylül sabahına kadar devam etmiştir. Hisarönü Mahallesinde çıkan yangın; Çıkrıkçılar yokuşu, Saraçlar Çarşısı, Bedesten ve Atpazarı bölgelerine kadar yayılmıştır. 5 kişinin hayatını kaybettiği olayda gayrimüslimlere ait 1.000'e yakın ev, 935 dükkan, 7 kilise, 2 cami ve 3 sağlık tesisi  tamemen yanmış durumdaydı. Ermeni ve Rum mahallesi neredeyse tümüyle yanmış, buna karşılık yangın Hallac Mahmud Camii’nin ve Kuyulu Kahve’nin batısına uzanmadığı için Müslüman mahalleri görece az zarar görmüştü. 

Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında

Yangının, yabancı nüfusun büyük bir bölümünün yaşadığı bölgede yankı bulması, felaketten en çok Ermeni ve Rum vatandaşların etkilenmesi anlamına geliyordu. Olayla ilgili yeterli resmi belge bulunmadığından ve yangın sonrası durum çok az çalışmaya yansıtıldığından yangının çıkış nedeni hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. 

1916 yılında gerçekleşen Büyük Ankara Yangını, şehrin tarihindeki önemli bir sayfa olarak kaldı. Bu yangın, Ankara'nın evrimini ve dönüşümünü şekillendiren kritik bir dönüm noktasıdır.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen