Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan Ankara Bağ Evi, aynı zamanda Semahat-Nusret Arsel Ankara Bağ Evi olarak da bilinir. VEKAM’a bağlı müze ev ve kültür merkezi olarak hizmet veren bu yapı, Ankara’nın sivil mimari mirasının ayakta kalan son örneklerinden biridir.
RESTORE EDİLEREK ZİYARETE AÇILDI
1900'lerin başında Vehbi Koç’un eniştesi, Ankara eşrafından Ali Gedikoğlu tarafından inşa edilen bağ evi, Gedikoğlu'nun ölümünden sonra eşi tarafından Vehbi Koç’a satıldı. Yıkık durumda kalan bu tarihi yapı, Semahat Arsel tarafından restore edilerek Vehbi Koç Vakfı’na bağışlandı. 2006 yılında aslına uygun şekilde restore edilen Ankara Bağ Evi, 2007 yılında ziyarete açıldı.
Mimarisi ve döşeme özellikleriyle dikkat çeken bağ evi, I. Derece Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenmiş durumda. Yapının zemin ve ara katlarının dış duvarları andezit ve Ankara taşından, taşıyıcı iç bölme duvarları ise ahşaptan yapılmış.
DÖNEMİN BAĞ EVİ YANSITILMIŞ
Evin iç mekanları, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminin bağ evi yaşamını yansıtan bir anlayışla döşenmiş. Yemek, oturma ve yatak odalarında bakır sinili yer sofrası, sedirler, hezaren sandalyeler ve işlemeli keten perdeler gibi mobilya ve mefruşatlar kullanılmış. Diğer odalar ise kültürel etkinlikler, belgesel gösterimleri ve toplantılar için ayrılmış.
Ankara Bağ Evi, Çağdaş Drama Derneği ile işbirliği içinde çeşitli eğitim ve farkındalık projelerine ev sahipliği yapıyor. “Ankara’da Değişen Kadınlık” ve “Cumhuriyet Kurulurken Ankara’da Çocuk Olmak” gibi drama projeleri gerçekleştirilirken, 22 Mayıs 2015-31 Mart 2016 tarihleri arasında bağ evinin bahçesinde kurulan Moğol çadırında Moğol yaşam tarzını gösteren bir sergi düzenlendi.
Tarihi yapı, geçmişin izlerini günümüze taşıyan ve kültürel mirası yaşatan önemli bir mekan olarak ziyaretçilere açık bulunuyor.