Ankara'nın tarihini yansıtan ve 18. yüzyılda yapıldığı düşünülen "Ankara Manzarası" adlı tablo, Amsterdam'daki Rijksmuseum'un envanterinde yer alıyor. Anonim bir yağlı boya tablosu olan eser, Ankara'nın dönemin yapıları ve şehir hayatını iki bölümde tasvir ediyor. Üst kısmında dönemin önemli yapıları, alt kısmında ise şehrin çarşısı ve sosyal hayatı yer alıyor. 18. yüzyıldan gelen tablo, tiftik ticareti ve sof dokumacılığının önemini kanıtlar nitelikle bir eser.
Başlangıçta Halep'i tasvir ettiği düşünülen tablo, 1970'lerde Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen bir konferansta tarihçi Semavi Eyice'nin yaptığı araştırmalarla "Ankara Manzarası" olarak tanımlandı.
DETAYLAR ANKARA'YA AİT OLDUĞUNU KANITLADI
Resmin sağ alt köşesinde yer alan tiftik keçileri, eserin Ankara'ya ait olduğunu kanıtlayan önemli bir detay olarak kabul ediliyor. Tabloda ayrıca Hacı Bayram Camisi, Julianus Sütunu, Ankara Kalesi, Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han gibi tarihi yapılar da tespit edildi.
Tablonun 2018'de Koç Üniversitesi VEKAM ve Rahmi M. Koç Müzesi işbirliğiyle Ankara'ya getirilmesi, büyük bir ilgiyi beraberinde getirdi. "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" adlı sergide sergilenen eser, sergi sonrasında iki yıl daha Rahmi M. Koç Müzesi'nde yer aldı.
Rahmi Koç Müzesi'nde, tablonun yer aldığı özel odada "Ankara Manzarası" adlı bir belgesel de çekildi. Bu önemli eser, hem tarihi hem de modern sanat alanında büyük bir etki yaratmaya devam ediyor.